1. Kania ma przesuwający się pierścień,tak że da się przesuwać jak obrączkę na palcu a muchomor przyrośnięty nie da się poruszyć. 2. Ogon kani w środku jest pusty i jest to taka rurka a muchomor ma wypełniony. Jak zerwany przez was grzyb spełnia te dwa kryteria możecie być w 100 % pewni, że zerwaliście kanie a nie muchomora
Muchomor jest trujący, więc jak go zjecie to umrzecie, a po Kani nie. Po tym najłatwiej rozpoznać. Poza tym różnią się też nazwą bo jeden grzyb nazywa się Kania a drugi muchomor. No i jeszcze tym, że jeden jest jadalny a drugi nie. Więc skoro jest tyle różnic to jak można je pomylić. PROSTE!!!
Pierwsze co ludzie kania ma osobisty zapach zaden inny grzyb takiego nie ma,drugie co pierscien jak wspomniano juz wyzej pociagajac go w dol urwiecie a u muchomora nie da rady rozwalicie go tylko,bo jest przyrosniety,a po trzecie w trzonie kani jest pusta dziura jak nacisniecie podczas wyrywania peknie a muchomor ma pelny trzon. Podstawowe kryteria odrozniania dla mnie sa wlasnie takie,a kolejne to juz tylko dla potwierdzenia (polizac itd. czy nie piecze)
Tematy:
Pytania: << Poprzednie Następne >>