Oceń: (0) (0)

~Nati27

, 2009-11-19 14:44:24, 8 odp
Tematy: nie umiem

Za telewizor kupiony po dziesięcioprocentowej obniżce cen państwo Lenarowie zapłacili 1440 zł. Ile zaoszczędzili dzięki tej obniżce?

pomóżcie

Odpowiedzi udzielone na to pytanie

5 minut temu


Oceń: (0) (0)

monisia5518 2010-02-22 10:28:57

100%- %= 90%
90%= 0.9x
0.9x=1440 / 0.9
x= 1600
1600-1440=160

odp.zaoszczędzili 160 zł.

Oceń: (0) (0)

miki82 2009-12-13 21:36:48

1440*.10= 1584
1584 tyle kosztował przed obniżką
czyli 1584-1440=144zł
zaoszczędzili 144zł

Oceń: (0) (0)

izabel14 2009-12-03 17:00:44

100%- %= 90%
90%= 0.9x
0.9x=1440 / 0.9
x= 1600
1600-1440=160

Oceń: (0) (0)

~policei 2009-12-03 16:19:27

hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

Oceń: (0) (0)

Emilka514111 2009-11-23 20:31:35

100%- %= 90%
90%= 0.9x
0.9x=1440 / 0.9
x= 1600
1600-1440=160
Odp: Państwo Lenarowie zaoszczędzili 160 złoty.
:)

Oceń: (0) (0)

~john61 2009-11-20 15:19:08

Typowy hak na "szybko" liczących!

oszczędność= cena_przed_obniżką - cena_po_obniżce

cena_po_obniżce= 1440
cena_po_obniżce= 90% * cena_przed_obniżką

dwa równania powyżej pozwalają zapisać:
90% * cena_przed_obniżką = 1440

stąd można obliczyć:
cena_przed_obniżką= 1440 / 0.9 = 1600

a teraz z pierwszego równania:
oszczędność= 1600 - 1440 = 160.
odpowiedź: 160

Oceń: (0) (0)

justynawal3 2009-11-19 17:27:28

sorki żle przeczytałam...
zaoszczędzili 114zł

Oceń: (0) (0)

justynawal3 2009-11-19 17:26:34

10% z 1440zł
0, * 1140=114
114 + 1140 = 1254

Zgłoś nadużycie

Dodaj odpowiedź do pytania

Teraz bez logowania

Zadaj własne pytanie

Teraz bez logowania

Inne pytania z tej kategorii

W trójkącie...

Autor: malupka, Odpowiedzi: 1

Oblicz miejsce zerowe...

Autor: angelika124, Odpowiedzi: 3

Do kuli sniegowej o...

Autor: osaczek, Odpowiedzi: 1

ile zer ma decylion

Autor: sylwia, Odpowiedzi: 7

Linki