Oceń: (0) (0)

dziadzia16

, 2009-10-27 18:41:59, 2 odp

Zadanie z jedna niewiadoma. Jak to rozwiazac?

Na egzaminie uczeń miał rozwiązać 20 zadań. Za każde dobrze rozwiązanie otrzymał 5pkt, a za źle rozwiązane tracił 3pkt. Ile zadań rozwiązał dobrze, a ile źle jeśli otrzymał 36pkt.?

Odpowiedzi udzielone na to pytanie

5 minut temu


Oceń: (0) (0)

rojan 2009-11-24 10:37:54

x = ilość dobrze rozwiązanych
20 - x = ilość źle rozwiązanych
równanie:
5 * x - (20 - x) * 3 = 36
5 * x - 60 + 3 * x = 36
8 * x = 36 + 60
8 * x = 96
x = 12 czyli dobrze rozw. jest 12 zadań
żle rozw.: 20 - x = 20 - 12 = 8

Oceń: (0) (1)

Emilka514111 2009-11-22 15:45:57

x- liczba zadań rozwiązanych źle
20* 5= 100 pkt
100- 36= 64
36:5= 7 1/5= rozwiązane zadania dobrze
64=3x / 3
x= 21 1/3 zadania rozwiązane źle
:)

Zgłoś nadużycie

Dodaj odpowiedź do pytania

Teraz bez logowania

Zadaj własne pytanie

Teraz bez logowania

Inne pytania z tej kategorii

Czy w treści mojej...

Autor: lwgula, Odpowiedzi: 0

Czy jest Ci wsyd za...

Autor: lwgula, Odpowiedzi: 2

Czy burza słoneczna...

Autor: Funfan, Odpowiedzi: 1

Jak siła może...

Autor: KrzysztofMoskal, Odpowiedzi: 3

Kiedy dojdzie do...

Autor: KrzysztofMoskal, Odpowiedzi: 4

Linki